Frikjøring er beslektet med alpint, men defineres som en egen gren på siden av alpinkjøring. Opprinnelig kan frikjørind dateres tilbake til Norge og Sondre Norheims skilek med telemarksvingen i starten av 1800–tallet. Mens den mer regulerte slalåmen skulle bli den dominerende alpine idretten, fikk frikjøring sin renessanse mer enn 150 år etter Norheims tid, på slutten av 70–tallet. På den tiden ble det dokumentert en rekke spektakulære nedkjøringer i uberørt natur og bratte fjellsider i Frankrike og USA, og en ny interesse for grenseløs alpinsport ble vekket. Frikjørerne fra 70–tallet startet en bevegelse av vågale alpinister og sporten utviklet seg til den grenen vi ser i dag. Frikjøring utøves i dag av både skikjørere og snowboardere, med både løs og fast hæl.

Det er snowboard som i hovedsak dominerer idrettsgrenen, og frikjøringsbrettene skiller seg fra vanlige snøbrett i og med at de er laget for å håndtere varierende snøforhold. Tuppen på disse brettene er vanligvis mykere enn halen, noe som hjelper frikjøreren med å manøvrere seg gjennom ulike alpine forhold. Støvlene og bindingene er vanligvis stivere enn på vanlige snøbrett.

Filosofi, regler og sikkerhet

Det grunnleggende filosofien bak denne formen for skikjøring, er at fjellet og terrengets naturlige utfordringer foretrekkes over skiløyper og behandlet terreng. Dermed blir den enkelte skiløpers mot og evne til å tenke kreativt satt på prøve, samtidig som nærhet og respekt for naturen står sentralt. Frikjørere er ikke pålagt å følge krav eller begrensninger fra utenforstående, men står fritt til å kjøre sin egen stil.

Likevel er alle utøvere ansvarlige for å ikke sette seg selv eller andre personer i fare. Dette har blitt et tema i de siste tiårene, hvor en økende interesse for mer og mer ekstreme idrettsprestasjoner har spredt seg over store deler av verden, og særlig i vesten. Press fra fans og et ønske om å skape blest på sosiale medier har ført til at en rekke unge utøvere har tøyd grensene altfor langt, og setter dermed seg selv i fare for å miste livet. På grunn av denne økte risikoen hos frikjørere er utøverne pålagt å bruke hjelm, skredsøker og ryggbeskytter (enten en ryggplate eller ryggsekk). Frikjørere vil per definisjon uansett alltid forsøke å tøye grensene, på jakt etter balansen mellom det mulige og umulige, men takket være en rekke fastsatte regler har trolig mangt et menneskeliv blitt spart i alpinbakkene.

Konkurranser

Frikjøringskonkurranser involverer manøvrering nedover et naturlig terreng, uten å benytte seg av menneskeskapte takeoffs eller landingsplasser. Løypene varierer fra deltaker til deltaker, og er spesielt utvalgt før konkurransen starter. Varierende vær- og snøforhold er noe en må ta forbehold for i disse konkurransene, og dette uforutsigbare aspektet gjør frikjøring ekstra risikofylt for utøveren. I konkurranser blir frikjørere bedømt ut fra flyt, teknikk, kontroll, linjevalg og aggressivitet, i motsetning til tidsbruk, som hos de andre alpine grenene.

Frikjøring er ingen OL-gren, men det finnes likevel en rekke internasjonale konkurranser for denne idrettsgrenen. «The Freeride World Tour» er en årlig konkurranse som utføres i en rekke serier hvor verdens beste frikjørere konkurrerer om verdensmester-tittelen.The Freeride World Tour har blitt arrangert siden 2008, før da var den kjent som «Verbier Extreme», som baserte seg på en snowboard-konkurranse som har holdt på siden 1996.

Viktige pådrivere innen frikjøring

Craig Kelly (født 1966 – død 2003) er kjent som «frikjøringens gudfar» og ble av det norske snowboard-esset Terje Haakonsen oppnevnt som tidenes best snowboardkjører. Han sjokkerte hele snowboard-industrien da han snudde ryggen sin til suksessfulle million-bedrift for å vie livet til frikjøring. Kelly er kjent som en «style master» innen frikjøring og for sine mange videoproduksjoner. Han døde brått i 2003 da han ble tatt av et snøskred i British Columbia i Canada.

Johan Olofsson (født 1976 i Gällivare i Sverige) er kjent for å være en av de første snowboarderne som brakte freestyle moves  til de store frikjøringsområdene i Alaska. Han fikk stor oppmerksomhet fra frikjøringsmiljøet da han utførte triks som «jibs» og «spin tricks» i naturlige miljøer som klipper og bratte fjellområder.

Jeremy Jones (født 1975 i Massachutes, USA) regnes som en pioner innen profesjonell fjellkjøring. Stilen hans regnes som en av de store inspirasjonskildene til dagens frikjørere.