En quarterpipe er ganske enkelt en halv halfpipe, det vil si et kvart «rør», som brukes av utøvere innen snowboard og skiidrett for å konkurrere, trene og gjennomføre triks. Formen består av en 90 grader bratt vegg og et flatt nedfallsfelt. Som ved halfpipe kan en quarterpipe bygges ved å grave opp bakken, men det er vanligere å bygge på naturlige strukturer og heller forme snøen til ønsket struktur.

Quarterpipe er noe mer krevende for en utøver enn en halfpipe, da en selv må ta fart fra bakkenivå og komme seg til toppen av bakken for å gjøre triks. Det betyr også at utøveren kun får én sjanse til å briljere med triks i quarterpipen.

Strukturen ble til i 1982, da de California-baserte brødrene Eddie og Cary Hargraves begynte å kjøre snowboard på naturlige quarterpipe-formasjoner ved skiresorten «Sugar Bowl». Siden ble denne formen for rampe mer og mer populær, og til slutt ble det bygget egne konstruksjoner i quarterpipe-stil for å brukes til offisielle, internasjonale konkurranser.

Quarterpipe er ennå ingen egen olympisk gren, men er en gren som stadig øker i popularitet. Det er amerikanske Simon Dumont fra Maine som holder verdensrekorden fra 2008, med et hopp på 10,7 meter i en quarterpipe.

Kjente nordmenn innen quarterpipe

Om det er typisk norsk å være god er diskuterbart, men hvis det er en ting som er sikkert og visst, så er det at det er typisk norsk å være god i vintersport. Snowboard er intet unntak, og skal en dømme basert på resultatene de siste par tiårene kan det virke som om enkelte nordmenn er født med beina fastspent til et snøbrett og oppvokst i en slags halfpipe-formet evighetsmaskin, hvor de kjører opp og ned de bratte bakkene til de er klar for å briljere med triksene sine i internasjonale konkurranser.

Også innen den relativt nye grenen quarterpipe gjør nordmenn det bra. Her er noen av Norges fremste snowboard-talenter som har markert seg innen quarterpipe:

  • Terje Håkonsen (født 1974 i Vinje) er en av de aller mest innflytelsesrike norske snowboardere gjennom tidene. Han har blitt kreditert for å ha revolusjonert nesten alle aspekter innen den unge sporten snowboarding, og på 90–tallet var nesten alle fristilkonkurranser dominert av Håkonsen. I 2007 satte han verdensrekord i quarterpipe for «highest air», høyeste hopp, med 9,8 meter fra toppen av rampen kombinert med en «backside 360». Verdensrekorden holdt i ett år før amerikaneren Simon Dumont slo ham med sitt nesten 11 meter høye hopp.
    Håkonsen har også gjort det bra i konkurransegrenen halfpipe, hvor han vant det internasjonale snowboardforbundets (ISF) verdensmesterskap hele tre ganger: i -93, -95 og -97. Kjennetegnet til Håkonsen er den solide teknikken og flytende stilen hans. Han er også kjent for å være involvert i produksjonen av en rekke internasjonale snowboardfilmer hvor han viste sine ferdigheter innen frikjøring i puddersnø, storfjellkjøring og «big air» (forløperne til dagens slopestyle-konkurranser).
  • Kim Rune Hansen (født 1988 i Hamar) er et av Norges store snowboard-talenter innen quarterpipe. Han tok sølv i quarterpipe under VM i snowboard i 2012, som ble avholdt i Oslo Vinterpark (Tryvann Vinterpark/Wyllerløypa). Hansen har vært aktiv innen snowboard-konkurranser siden 2006, da han havnet på femteplass under Norgesmesterskapet SS og niendeplass i junior-VM i Big Air. I 2007 tok han sin første store sier da han vant Helly Hansen International, og siden har han kommet høyt opp i en rekke norske og internasjonale konkurranser. Ved siden av å konkurrere var Hansen også stuntkjører i snowboardfilmen «Switch» fra 2007.
  • Ståle Sandbech (født 1993 i Bærum) er en av Norges yngste talenter innen snowboard. Han har markert seg innen en rekke snowboard-grener og oppnådde sin høyeste plassering innen quarterpipe under Sweet Arctic Open på Varingskollen i 2009. Sandbech har også vunnet NM i både slopestyle og halfpipe i 2008. Han er også kjent for å delta i OL i Vancouver i 2010 som Norges yngste mannlige OL-deltaker gjennom tidene, da han bare var 16 år gammel.