Halfpipe er en både en snowboard-gren og navnet på en spesifikk banestruktur som brukes i sportsgrener som snowboarding, ski og sommersportsgrener som skateboarding og BMX.  Banens navn kommer av at strukturen på banen kan ligne på et rør som er saget i to, på langs. Siden 80–tallet består halfpiper av en utvidet flat bunn hvor de to «kvartpipene» møtes, slik at utøveren har tid til å gjenvinne balansen før neste triks. De originale halfpipene hadde ikke denne strukturen.

Triksene en kan utføre i en halfpipe består som regel av å hoppe opp i luften over kanten og foreta en rekke rotasjoner, volter og forskjellige håndgrep (som handplants, grabs og spins) på brettet. Deretter er målet å lande og kjøre ned veggen og opp den andre veggen for neste triks.

En halfpipe kan brukes til snowboardkonkurranser eller bare til å trene opp ferdighetene. Innen snowboard og skisport, kan en halfpipe bli gravd opp av bakken eller bygges opp med snø. Halfpipens popularitet har vokst voldsomt over de siste tiårene, og konkurranser hvor stil, flyt og teknikk belønnes er populære på tvers av mange sportsgrener.

Opprinnelse

På det tidlige 70–tallet ble tomme svømmebasseng ofte brukt av skatere på en måte som minnet om surfere og bølger. I 1975 begynte en tenåringsgjeng nord i San Diego, California, å bruke vannrør med en diameter på 7,3 meter til å skate i. Rørene fant de i Arizona-ørkenen, da de egentlig var ment som en del av «the Central Ariona Project», et føderalt prosjekt for å lede vann fra Colorado-elven til byen Phoenix. En av de unge skaterne, Tom Steward, starten jakten på en mer beleilig måte å oppnå samme skate-opplevelse, og konsulterte med broren sin, Mike, en arkitekt, om hvordan en kan bygge en rampe som lignet på den de fant blant Arizona-rørene. Mike satte deretter i gang med arbeidet og bygget verdens første halfpipe, i tre, i hagen til huset deres i California.

Pressen ble raskt obs på denne unike historien, og Tom forstod at bygget hans kunne bli større enn et lite familieprosjekt. Han grunnla Rampage, Inc. og solgte blåkopier til halfpipe-designet.

Et halvår senere ble Tom kontaktet av Skateboarder magazine, som publiserte en lengre historie om Rampage. Oppslaget i magasinet skulle inspirere skatere verden over, og halfpipen var offisielt blitt et sportsbegrep.

22 år etter Steward-brødrenes oppfinnelse ble OC Ramps, Inc. grunnlagt av Tyler Large fra Orange County i California. Firmaet hans spesialiserer seg på å lage byggesett for halfpipes, quarterpipes og lignende strukturer, som man kan sette sammen i løpet av timer.

Vintersport og halfpipes

Halfpipes i snø ble opprinnelig bygget delvis ved hjelp av tungt maskineri og delvis for hånd. Rørene ble gravd inn i snøen av en maskin som minner om en kornsilo. En av pådriverne for å få halfpipen inn i vintersporten var Doug Waugh, en bonde fra Colorado som lagde halfpipen «Pipe Dragon» som ble brukt i vinter-OL i 1998 og 2002.

I dag bruker man som regel en «Zaugg Pipe Monster» for å lage en halfpipe i snø. En Zaugg Pipe Monster er en maskin som graver ut halfpipes i snøen ved hjelp av fem skjæreegger som kalles «haspels». Ved hjelp av denne maskinen lages en elliptisk form som både er trygg og lar utøveren oppnå høy fart.

En olympisk gren

Siden 1998 er halfpipe i snowboard en egen olympisk gren, på høyde med slalåm, utfor og andre alpine snowboardgrener. Innen grenen har blant annet det norske snowboard-talentet Daniel Franck briljert, og stakk av med sølvet under OL i Nagano i 1998. Franck (født 1974 i Gjerdrum) har pensjonert seg fra snowboard-karrieren men har en lang og medaljerik karriere bak seg innen ulike snowboard-grener. Han var den første nordmannen til å vinne gull i X-Games i freestylegrenen slope style ved Snow Summit, California i 1997. Ved dette mesterskapet tok han også sølv i halfpipe. I perioden 1999-2000 van han EM, VM og World Cup sammenlagt, en prestasjon ingen har kunnet slå, hverken før eller senere.