Super-G (eller «superstorslalåm») kommer av «Super Giant Slalom», det engelske navnet på idrettsgrenen. Super-G er den yngste konkurransegrenen innen alpin skiidrett, og ebuterte som en offisiell verdenscupgren så sent som på 80–tallet og ble en offisiell del av verdensmesterskapet i alpint i 1987 (Crans-Montana) og akseptert som idrettsgren av vinter-OL i 1988 (Calgary).

I likhet med slalåm skal utøveren ta seg ned en bakke på ski mens han eller henne passerer gjennom oppstilte porter. Det som skiller super-G fra tradisjonell slalåm og storslalåm er at portene er satt opp med mye større avstand. Dette gjør også bakken lengre, og utøverne kan kjøre nedover bakken i større fart enn ved vanlig slalåm (hvor portene er satt opp med kort avstand fra hverandre). I likhet med utforkjøring regnes super-G som en fartsdisiplin, mens slalåm og storslalåm anses som mer tekniske idrettsgrener. Utøverne konkurrerer mot klokken om å komme seg raskest ned bakken. Super-G benytter vanligvis de samme bakkene som i utforkjøring, men utøverne starter lengre nede i bakken.

Portene som benyttes under super-G ligner dem man bruker under storslalåm, med en bredde på 6–8 meter for åpne porter og 8–12 meter for lukkede porter. Portavstanden må være på minst 25 meter. Høydeforskjellen for menn skal være mellom 500 og 650 meter og mellom 350 og 600 meter for kvinner. En super-G løype har minimum 35 porter for menn og 30 for kvinner. Renn i Super-G går bare over én omgang.

Opprinnelse

Super-G ble innført som et prøveprosjekt under verdenscupen i 1982, med to løp for menn og ett for kvinner. Samme sommer ble idrettsgrenen godkjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS) og ble offisielt en del av verdenscupen i desember 1982, i Val-d’Isère i Frankrike. Vinneren var Peter Müller fra Sveits.

Den første offisielle super-G cupen for kvinner ble avholdt en måned senere, i januar 1983 i Verbier, Sveits. Vinneren var Irene Epple fra Vest-Tyskland. Neste dag vant amerikanske Cindy Nelson som kjørte i en annen løype. Mens menn hadde tre løp innen super-G i 1983 hadde kvinnene kun to.

I løpet av de første tre sesongene ble super-G regnet som en disiplin innen storslalåm før det oppnådde status som en egen gren i 1986. Da ble super-G avholdt med fem løp for både menn og kvinner. De første mesterskapvinnerne var Markus Wasmeier og Marina Kiehl, som begge representerte Vest-Tyskland.

I 1987 ble super-G inkludert i verdensmesterskapet, som ble avholdt i Crans-Montana i Sveits. De første gullvinnerne, og dermed de første verdensmesterne innen idrettsgrenen, var Pirmin Zurbriggen og Maria Walliser, som begge kom fra Sveits.

Super-G sin olympiske debut var i 1988 i Calgary, Canada, hvor franske Franck Piccard og østerrikeren Sigrid Wolf stakk av med gullet.

Kjente norske alpinister innen super-G

Nordmenn er som kjent født med ski på beina, og har briljert innen super-G siden sportens spede start på 80–tallet. Super-G har deltatt i de olympiske leker åtte ganger, og fem av gullmedaljene innen grenen tilhører nordmenn. Her er en liste over de fremste norske alpinistene som har markert seg innen super-G siden grenen ble OL-lansert i 1988.

  • Kjetil André Aamodt (født 1971 i Oslo) har hele tre gullmedaljer i super-G (1992 i Albertville; 2002 i Salt Lake City; 2006 i Torino). Under OL på Lillehammer i 1994 tok Aamodt bronse i super-G. Ved siden av super-G har Aamodt også utmerket seg i andre alpine grener og han totalt 20 mesterskapsmedaljer (både VM- og OL-medaljer). Medaljesamlingen hans er utstilt på Norges Olympiske Museum i Lillehammer.
  • Aksel Lund Svindal (født 1982 i Lørenskog) tok gull i super-G under OL i Vancouver, 2010. Dette er det eneste OL-gullet Svindal holder, men han har også fem VM-gull innen ulike alpingrener.
  • Kjetil Jansrud (født 1985) tok gull i super-G under OL i Sotchi i 2014. Han briljerer også i de andre alpine grenene, bortsett fra tradisjonell slalåm.
  • Jan Einar Thorsen (født 1966 i Bærum) tok bronsemedaljen i super-G under OL i Albertville i 1992. Han er ikke lengre en aktiv alpinist grunnet en kneskade i 1994, men sitter igjen med flere andre seiere innen både super-G og andre alpine grener.