Parallellslalåm er en alpin skiidrett hvor to utøvere kjører ved siden av hverandre i to tilnærmet identiske slalåmløyper. Som navnet tilsier er løypene plassert parallelt med hverandre i et videre skispor enn ved vanlig slalåm. Konkurrentene står først på samme startsted, hvor en uavhengig person holder begge i skulderen. Når personen slipper tak i skuldrene på skiløperne starter racet. Duellen består vanligvis av to løp, hvor konkurrentene bytter løype, slik at mulige forskjeller i terrenget ikke har noen innvirkning på utfallet.

Denne type øvelse gjelder både for skikjøring og snowboardkjøring. Øvelsene utføres etter utslagsmetoden, hvor vinneren går videre mens taperen rykker ut. Mot slutten av runden står en igjen med en vinner. Vinneren per runde kåres basert på den raskeste skiløperen, det vil si den som kom seg gjennom løypen raskest, samtidig som at alle hinder ble passert på riktig sett.

Den største forskjellen mellom tradisjonell slalåm og parallellslalåm er derfor at idrettsutøverne kjemper mot hverandre i stedet for klokken. Å se to alpinutøvere kjempe mot hverandre i «real time» er med på å øke spenningsmomentet og konkurranseånden for denne sporten i forhold til vanlig «enmanns-slalåm» – en av de viktigste årsakene til sportens økende popularitet.

Parallellslalåm som sportsgren – historikk

Parallellslalåm er en nyere sportsgren i forhold til tradisjonell slalåm, og ble først tatt i bruk som egen sportsgren den 21. februar 1967 i Hohe Wand i Wien. Sporten ble ikke anerkjent som en egen alpingren av Det internasjonale skiforbundet før i 1975, da det ble avholdet et løp for menn og kvinner i Val Gardena, Italia. I løpet av de neste tiårene forble parallellslalåm en sjeldent benyttet sportsgren, og totalt tre løp for kvinner og to løp for menn (som en del av verdensmesterskap) ble gjennomført mellom 1975 og 1998.

I dag er parallellslalåm en populær idrett for både menn og kvinner, helt på høyde med andre alpine idrettsgrener.

Verdenscupvinnere i parallellslalåm

Ingen nordmenn har foreløpig sikret seg verdensmesterskapet innen parallellslalåm, selv om Norge har flere prominente alpinister som bemerker seg innen idrettsgrenen. Her er oversikten over verdenscupvinnere i parallellslalåm, fordelt mellom menn og kvinner.

 

Menn:

  • Marcel Hirscher: Hirscher (født 1989) er en østerrisk alpinist med en nederlandsk mor. Han har verdenscupen i parallellslalåm to ganger mellom 2010 og 2017, og har totalt 45 seire innen en rekke andre alpine idrettsgrener. Hirscher har totalt 6 VM-gull.
  • Gustav Thöni (født 1951) er en av de aller beste italienske alpinistene gjennom tidene. Han stakk av med den sammenlagte verdenscupen hele fire ganger på 70–tallet, og han har vunnet verdenscupen i parallellslalåm én gang.
  • Josef «Pepi» Strobl (født 1974) er en østerrisk alpinist med flere store seiere i bagasjen. Han har vunnet til sammen syv renn i verdenscupen (ett i parallellslalåm, to i Super-G, ett i storslalåm og tre i utfor).
  • Ivica Kostelić (født 1979 i Zagreb) er en kroatisk alpinist og broren til den tidligere alpinisten Janica Kostelic. Kostelic har en verdenscupseier i parallellslalåm og regnes som en slalåm- og kombinasjonsspesialist.
  • Alexis Pinturault (født 1991 i Môutiers) er en halvnorsk alpinist som konkurrerer for Frankrike. Han har en verdenscupseier i parallellslalåm.

Kvinner:

  • Leila Piccard (født 1971 i Les Saisies) er en tidligere alpinist for Frankrike som har vunnet verdenscupen i parallellslalåm én gang, i Tignes. Sammen med brødrene (Jeff, Ian og OL-vinner Franck) dominerte familien Piccard seierspallen innen alpint på 90–tallet.
  • Veronika Velez-Zuzulová (født 1984 i Bratislava) er en slovakisk alpinist som har spesialisert seg i slalåmgrener. Hun har vunnet verdenscupen i parallellslalåm én gang.
  • Wendy Holdener (født 1993) er en sveitsisk alpinist som tok sin første seier i verdenscupen i Stockholm, 2016, da hun vant byrennet (parallellslalåm).
  • Maria Pietilä-Holmner (født 1986 i Umeå) er en svensk alpinist som tok verdenscupseieren i parallellslalåm én gang
  • Hilde Gerg (født 1975 i Lenggries) er en tidligere tysk alpinist med en verdenscupseier i parallellslalåm.