X Games er en årlig ekstremsport-konkurranse som startet på Rhode Island utenfor New York, USA, i 1995. Arrangementet startet som et rent sommerarrangement og de første årene var det bare skateboard og BMX-sykkel det ble konkurrert med. Arrangementet, som raskt ble en enorm suksess og TV-sendt på en av verdens største sportsnettverk, ESPN, har vokst seg til et enormt arrangement som årlig avholder konkurranser over hele verden. I dag er det egne X Games for grener som BMX, skateboard, snowboard og motocross, med flere.

X Games er kjent over hele verden, mye takket være at utøvere bruker X Games for å vise fram helt nye triks for første gang. Det var under X Games-arrangementer at verden for første gang så triks som 360 og supermann gjennomført på motorsykkel. Det var også under X Games at den verdenskjente skateren Tony Hawk viste fram sitt største 900 triks og Travis Pastrana gjorde en dobbel backflip på motorsykkel. Om triks som dette ikke imponerer, kan vi nevne at det var under X Games at Heath Frisby for aller første gang lykkes med frontflip på snøscooter og vår egen Torstein Horgmo ble verdens første snowboardutøver til å lande den umulige triple cork i en internasjonal konkurranse.

X Fest

X Games er i dag en av verdens største ekstremsport-arrangementer og i tillegg til vanlige X Games-konkurranser verden over, har arrangementet inspirert festivaler som X Fest, en festival som kombinerer ekstremsport av alle typer, med musikk og muligheten for fans til å møte sportens største stjerner. X Games er også hvor gutta i Nitro Circus fikk sin start. I dag reiser de verden over med sitt ekstreme show, og har til og med inngått samarbeid med den svenske spillutvikleren Yggdrasil som har utviklet en ekstrem spilleautomat basert på showet deres. Om du ikke kan få nok av ekstremsport som dette, kan du finne automaten på alle de beste norske nettcasinoene.

Festen inntar Norge

Norge har gjennom årene markert seg med en rekke store snowboard- og motorcrossutøvere som har konkurrert over hele verden. X Games-sirkuset skulle dog ikke innta Norge og Oslo før i 2016, da det ble invitert til en folkefest som samlet over 25,000 mennesker til tre ulike arrangementer. Big Air ble avholdt på Tøyen, hvor man hadde satt opp et midlertidig tårn med en høyde på 57 meter som så utøverne forlate hoppkanten i hastigheter på opptil 50 kilometer i timen.

Tilskuerne kunne også glede seg over å se verdens største utøvere måle krefter i Superpipe. Pipen som ble satt opp på Wyller, målte 1,600 meter i lengde og hadde vegger som var syv meter høye. Pipen sto klar bare få måneder før X Games og ble omtalt som en av verdens beste halfpipes. Siden 2016 har pipen blant annet vært brukt av det norske landslaget.

Oslos første X Games omfattet også skateboard, som ble arrangert i den helt nye skateparken Skur 13 på Filipstad. Parken ble satt opp med både benker, trapper, rails og andre ekstreme segmenter. Da X Games forlot hovedstaden ble parken åpnet opp for publikum og byens mange skatere.

Ingen økonomisk suksess

X Games Oslo var en enorm folkefest og selv om arrangørene gikk med et underskudd på over fem millioner kroner, omtales arrangementet som et av de beste X Games arrangert utenfor USA noen gang. Underskudd stoppet heller ikke X Games fra å komme tilbake til Norge og Oslo. Bare to år senere var de klare med et fenomenalt sommer/vinter game i slutten av mai. X Games skulle arrangeres i Hafjell, men da det ikke lot seg gjennomføre ble det flyttet til Oslo og Fornebu.

X Games har de siste årene funnet seg godt til rette i Norge og tilskuerne elsker konkurransen, som har vært arrangert fire ganger. Og de har ingen planer om å gi seg, det enorme sirkuset kommer nemlig tilbake til Norge og Oslo i 2019 også.